Comuna Bălţaţi

"La câţiva kilometri de Iaşi, între Leţcani şi Tîrgu Frumos, puţini ştiu că pe amplasamentul unei vechi moşii boiereşti fiinţează una dintre cele mai vechi localităţi din judeţ: comuna Bălţaţi. Aici, cu 5.000 de ani în urmă, s-au pus bazele vechii civilizaţii cucuteniene, ale cărei cioburi de oale pictate în cunoscutele curbe de negru cu roşu mai pot fi încă găsite pe coclauri, de către oricine sapă în Şesul Râtului sau sub Dealul Boghiului. Aici au avut moşie mare, boierii Grigore Ureche şi Ion Neculce, cronicari de mare faimă şi promotori ai literaturii române." Toate aceste amănunte deosebit de interesante fac obiectul unei monografii a comunei Bălţaţi, ce-i are ca autori pe Gheorghe Alexandrescu şi Anton Dasca.

Asociaţia noastră şi-a propus ca în următorii ani să-şi concentreze resursele şi energia pentru a contribui la dezvoltarea socio-culturală a comunei Bălţaţi. De ce? Dincolo de istoria şi potenţialul de dezvoltare pe care le deţine, în această comună am găsit deschidere din partea autorităţilor. Să fii întâmpinat cu zâmbete, să ţi se ofere resursele pe care le soliciţi, să-ţi fie încurajate ideile, să ţi se ofere un teren gratuit unde să dezvolţi un centru de dezvoltare rurală, toate acestea înseamnă extrem de mult pentru un ONG, care în 8 ani de activitate intensă, a trecut prin multe situaţii nedrepte. 

Un prim eveniment organizat la Bălţaţi a fost un schimb internaţional de experienţă, cu lideri de tineret din 9 ţări. Am petrecut o zi şi o noapte în Bălţaţi, având şansa de a descoperi satul şi oamenii săi. După această activitate, ne-a fost clar că Bălţaţi e locul perfect pentru a organiza ediţia a II-a a Folcloristicii. Pe lângă multe altele, ne-a impresionat faptul că, deşi am organizat o întâlnire de planificare la ora 20:00, autorităţile au fost prezente; deşi nu avem buget pentru eveniment, acest lucru nu a fost un impediment pentru autorităţi în a ne sprijini cu resursele umane şi materiale pe care le deţin. 

La Folcloristica vor fi prezente nu doar autorităţile publice locale, ci şi Asociaţia Tinerilor Comunei Bălţaţi şi artişti locali, printre care îi menţionăm pe Ana Maria Ignat şi dl. Gheorghe Ciobanu.

Pe scurt, ne bucurăm că am descoperit Bălţaţi, în perioada următoare veţi auzi deseori de activităţi şi proiecte în această localitate!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani