NATUR-ALL TOGETHER - concluziile APV-ului

Urgent: Căutăm 2 participanţi pentru acest proiect. Perioada este 16-23 mai. Vă rugăm să ne scrieţi pe www.facebook.com/ASIRYS sau pe voluntarasirys@gmail.com.


În perioada 1-3mai 2015, Raluca Dăscăliţa, a participat în calitate de lider, la vizita de planificare în avans a schimbului de tineri "NATUR-ALL TOGETHER", organizat în Turcia. Mai jos puteţi citi concluziile ei şi ceea ce trebuie să pregătească echipa noastră! 

Merhaba!


Anul acesta am avut o vacanţă specială de 1 Mai. A fost ceva mai ‘’muncitoresc’’ decât în alţi ani, dar efortul a fost pe deplin răsplătit. Am făcut o vizită de documentare în Turcia, în cadrul proiectului NATUR-ALL TOGETHER, ce se va desfăşura în apropiere de oraşul portuar Trabzon, situat la malul Mării Negre, undeva spre estul ţării.


Iniţial aşezare grecească, oraşul Trebizond înflorise din comerţul intens desfăşurat datorită poziţiei strategice atât la mare, cât şi pe ‘’drumul mătăsii’’, pe care se aduceau către Europa mirodenii şi pânzături dinspre Orientul Îndepărtat. Odată cucerit de Otomani, oraşul şi-a pierdut din măreţie, iar schimburile de mărfuri au devenit tot mai rare, aşternând deasupra oraşului aerul trist al abandonului. Astăzi este o localitate modernă, în expansiune, cu mall-uri şi clădiri masive la tot pasul, semn al regenerării financiare a zonei, dar şi al des-conectarii de la tradiţie şi natura. Din fericire, oraşul vechi încă se profilează în zona centrală, cu străduţe înguste şi întortocheate, cu clădiri miniaturale cu bovindouri de lemn, şi mai ales cu o furnicareală specific turcească, atât de plăcută şi energizantă pentru vizitatorii de ocazie. Centrul este înţesat de lumini într-o asemenea măsură încât, împreună cu ceilalţi participanţi la APV am decretat centrul Trabzonului ca fiind ‘’New-Yorkul Estului’’.


De la aeroport ne-a preluat Serdar, un turc liniştit, răbdător şi pletos. Nu este coordonatorul proiectului, dar simţeam implicare şi mândrie atunci când ne povestea despre locurile pe care le vom vizita şi activităţile pe care le vom desfăşura. Împreună cu Serdar (Turcia), Nikos (Grecia) şi Marina (Bulgaria) am pornit spre munţii Zigana, cei care completează peisajul Trabzonului. După 45 de minute cu maşina prin pasul Zigana, pe drumuri şerpuite de ţară, orizontul s-a deschis şi ne-am trezit pe un platou, la 2100 de metri, încărcat de pete albe de zăpadă şi plutind pe o pernă de nori grei, ce se ridicau de undeva de la poalele munţilor. Da, sus e încă iarna! Am zărit o căbănuţă izolată în mijlocul platoului şi am înţeles că acolo vom trăi, timp de o săptămână, împreună cu încă 23 de participanţi din cele 4 ţări.

Surprinzător, când am ajuns lângă cabană de lemn, nu mai părea atât de stingheră. Clădirea este mare şi are anexate câteva bungalow-uri care îi dau un aer de vacanţă. Când am coborât din maşină, un aer călduţ ne-a luat prin surprindere, mai ales ca zăpada era semn de răceală. Iar în interiorul cabanei am descoperit cu adevărat frumuseţea locului. Prin ferestrele mari se zăresc împrejurimile, munţii dezgoliţi, autenticul unei vieţi sănătoase.


Sala principală e încălzită cu o sobă de fontă, pe care stau la discreţie ceainicuri cu apă parfumată. Se simte un miros de lemn ars şi un aer cald te îmbie să te relaxezi. Am fost imediat serviţi cu salate şi chiftele de oaie şi vită, cu absolut toate ingredientele locale, de la răsaduri crescute prin satele de la poalele muntelui, până la carnea proaspătă obţinută de la animalele ce pasc nestingherite pe munţii dimprejur. Untul, mierea, pâinea, ceaiul, totul este preparat local, totul este natural, sănătos şi plin de gust. Şi mai ales, totul este la discreţie.


Ulterior, am descins în camerele de cazare, care sunt tapetate cu un lemn călduros de brad, au câte 2 sau 3 paturi şi baie proprie, cu dus şi apă caldă. Dar cine va sta în camere, când sunt atâtea de făcut pe afară sau în sala comună de jos?


Şi iată ce avem de făcut şi pregătit:


A. Din cele 6 zile pline ale proiectului, fiecare echipă va avea câte o jumătate de zi în care să îşi prezinte ţară şi cultura rurală specifică.

Aşadar fiecare echipă este responsabilă pentru organizarea activităţilor:


- Prezentări video sau PPS care să ilustreze viaţa la ţară în România/Moldova
- Prezentări sub formă de dans şi joc ale tradiţiilor (de Crăciun, Anul Nou, nuntă)
- O mică scenetă prin care să redăm momentele unei zile de muncă la ţară
- Ateliere de creaţie, pentru realizarea de obiecte tradiţionale sau de decoraţii specifice (linguri de lemn, ceramică, ouă încondeiate sau broderii)
- Ateliere de predare pentru bucătăria tradiţională
- Jocuri tradiţionale româneşti, relevante pentru cultura noastră.


B. Fiecare echipă va avea de asemenea ocazia să organizeze o seară culturală. Aici putem scoate produse tradiţionale, atât mâncăruri cât şi băuturi, putem proiecta un scurt film despre România, iar la final putem încinge o petrecere cu dansuri şi muzica de la noi.


C. S-au anunţat şi câteva excursii.
- Una din excursii va fi în Trabzon, unde vom face o plimbare prin oraş dar vom avea şi timp de shopping.
- O altă excursie va fi la o mănăstire creştină, absolut spectaculoasă, despre care nu vreau să spun mai multe, tocmai pentru a vă lăsa ocazia să vă bucuraţi de ea la prima vedere.
- O a treia excursie va fi la o fermă din apropiere, unde putem lua contact direct cu viaţa rurală, autentic turcească.

Pentru o experienţă reuşită, iată şi celelalte detalii esenţiale, discutate la APV:


1. Participarea la ABSOLUT toate activităţile din cadrul proiectului este OBLIGATORIE.


2. Cazarea se va face în camere de 2 şi 3 paturi, iar în camere vor fi cazaţi participanţi de aceeaşi naţionalitate, separate pe sexe. Fiind o ţară musulmană şi un loc profund tradiţionalist, suntem rugaţi să păstrăm decenţa şi împărţirea pe camere.


3. Vom avea 3 mese îmbelşugate zilnic, ceai şi cafea la discreţie. Consumul de alcool este descurajat în ţările musulmane, iar în Turcia este şi foarte scump (2 euro doză de bere).


4. Zilnic se va face aprovizionarea de la magazinul din vale. În funcţie de nevoi, trebuie făcută o listă de cumpărături şi data şoferului în fiecare dimineaţă.


5. În permanenţă va exista o maşină la dispoziţia noastră, pentru cazurile de urgenţă.


6. Ar trebui să avem la noi:

- Câte o ie sau un costum naţional, eventual o mască specifică de Anul Nou
- Muzica populară, filmuleţe de prezentare ale României
- Ceva rece de mâncare (o zacuscă, o dulceaţă de nuci verzi, sau orice altceva aveţi prin cămară)
- Ceva specific de băut (o ţuică, o vişinata, un vin de pe la noi).
- Haine de munte (deşi nu e frig, e nevoie de o jachetă, fular şi bocanci pentru excursii)

7. Ar trebui să trimitem câteva liste:

- Lista completă a participanţilor
- Lista de transport, cu datele şi orele la care ajungem şi plecăm
- Lista de persoane vegetariene sau vegane, inclusiv alimentele pe care nu le consumăm
- Lista cu persoane alergice, împreună cu substanţele la care au alergie
- Materiale didactice de care am putea avea nevoie


8. Alte informaţii:


- Mâncarea şi băuturile pentru seara culturală trebuie depozitate în bagajul de cală.
- Un euro se vinde pentru 3 lire turceşti.
- În timpul escalei lungi din Istanbul, sugerez o tură de oraş, este absolut fascinant. Pentru mâncare, transport aeroport-oras şi retur, intrare la obiective şi alte cumpărături, estimez necesari cam 20 de euro.
- Nu s-a precizat când se va face decontul pentru transport!
- Nu uitaţi toate biletele şi facturile necesare decontului, mai ales boarding-pass-urile.
- Vom fi preluaţi de la aeroport şi vom fi aduşi înapoi la timp pentru decolare.
- Nu trebuie să ne facem griji pentru nivelul limbii engleze.
- Ar fi bine să discutăm între noi, pentru a organiza prezentări şi activităţi frumoase, în funcţie de experienţă fiecăruia.
- Ar trebui să stabilim şi alimentele şi băuturile, astfel încât să fie cât mai variate.
- Putem lua şi mărtişoare, vederi, magneţi, linguri de lemn pentru o tombolă.
- Ar fi bine să avem la noi un laptop şi cel puţin un aparat foto.

Aşadar, acestea sunt detaliile pe care le-am aflat pe durata şederii mele în Trabzon. În săptămâna în care vom fi acolo, în Turcia este sărbătoare naţională, astfel încât la cabana vor fi cazaţi şi turişti. Aşadar nu vom fi complet singuri şi izolaţi, dar vom avea o sală doar pentru noi, pentru a ne desfăşura nestingheriţi activităţile.


Aerul tare de munte, peisajul, mâncarea, oamenii, interacţiunea cu alte culturi... toate ne vor încânta! Vom avea o săptămână reuşită şi sunt convinsă că vom lucra în echipa ca să ne simţim bine cu toţii.


Abia aştept să ne vedem,
Tesekular!
Raluca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani