Muzeul Municipal Paşcani

”Își au nu numai cărțile soarta lor, ci și orașele-ca purtătoare de istorie și viață spirituală”.

”Muzeul Municipal Pașcani”, un purtător de istorie la rîndul său,  a rezultat din urma unor numeroase cercetări realizate în zone ca Prisaca, Fântanele, Boşteni, Hârtoape, Dumbrava, Heci, Gura Bădiliţei, Ruginoasa, Topile, Gâşteşti, Tătăruşi, Valea Seacă, Moţca, Sodomeni. Dorința de a reuni într-un singur loc, urmările unui trecut tumultos al strămoșilor noștri, a trezit în locuitorii orașului Pașcani o speranță  că viața culturală și spirituală al acestui mic plai moldovean, nu va fi dată uitării. 


În perioada de mult apusă, truda cercetătorilor a scos la iveală din numeroasele zone arheologice menționate mai sus, peste 2000 de obiecte de o valoare inestimabilă, cum ar fi  unelte și arme preistorice, vase din diferite culturi, monede de argint din 1402, fragmente osteologice de mamut provenite de pe valea Siretului, dar și obiecte de patrimoniu care se încadrează în domeniul etnografiei.  Aici merită să menționăm costumele tradiționale românești, buduroiul și plugul de lemn. Toată această ”zestre” a micului nostru orășel, a trezit un interes desăvârșit în rândul locuitorilor din Pașcani, dar și a celor din împrejurimi, care au venit să vadă cu ochii lor ce a mai rămas din istoria scrisă și trăită de strămoși. 


Anii s-au scurs însă, iar lucrurile s-au schimbat. Oamenii au dat uitării comoara ce se află pe plaiurile noastre și consecințele nu au întârziat să apară. Toată colecția muzeală a fost îngrămădită în una din cămăruțele fostei Primării iar cei care sunt la prima vizită în Pașcani și care poate doresc să viziteze un loc legat de istoria și viața spirituală a orașului, cu greu pot vedea exponatele existente încă. Spun ”încă” deoarece condițiile în care se află, dăunează calității obiectelor dat fiind faptul că sunt foarte vechi iar o dată cu scăderea calității, scade și valoarea spirituală a acestor izvoare istorice de neprețuit.


Situația tristă de la momentul actual, a determinat pe muzeografii orașului să organizeze o dată pe an un ”Târg al Meșterilor Populari”, în cadrul căruia pe lângă faptul că fiecare meșter prezintă diferite tehnici de a olări, de a încondeia ouă, de a prelucra lemnul, pieile și așa mai departe, se expun în spațiul public și o parte din obiectele micului muzeu. Pe această cale, tradițiile se transmit mai departe generațiilor viitoare iar spiritul cultural, emoția de a lua contact direct cu obiectele ce au pus amprenta pe istoria zonei noastre, se trezește în fiecare din noi, cei de astăzi.


Scris de Alexandra Muscalu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani